Velkommen til bryllup i Domkirken og St. Petri!
Praktisk informasjon om booking av vielse i Domkirken eller St. Petri kirke.
Booking kan gjøres et år i forveien,
Send forespørsel
Bestilling av vielse i kirkene i Stavanger kommune gjøres fortløpende. Forespørsel om vielser kan gjøres inntil et år i forveien. Påmeldingen må fullføres minimum 3 uker før vielse, og prøvingsattest må sendes kirkens servicetorg 2 uker før vielsen.
Mer informasjon
Kirkens Servicetorg
post.stavanger@kirken.no
Tlf: 51 84 04 00
Sted for vielse andre steder enn i kirken
For å gifte seg andre steder enn kirker (for eksempel utendørs) må det søkes om godkjenning. Søknad sendes til post.stavanger@kirken.no og behandles av prosten i det aktuelle prostiet.
Valg av prest
Dere vil bli kontaktet av presten i god tid før vielsen. Dersom dere har et spesielt ønske om prest, kan dere selv ta kontakt med vedkommende og høre om vedkommende har mulighet til å stille opp. Enhver som er ordinert prest i Den norske kirke kan spørres, denne presten må da søke soknepresten i Domkirken og St. Petri menighet om å få gjennomføre vielsen (en rent formell sak). Sokneprest Øivind Holtedahl har mailadresse <oh596@kirken.no>
Vigsel av likekjønnede
Den norske kirke gjennomfører vigsel av likekjønnede, og forbønn for borgerlig inngått ekteskap av likekjønnede.
Koster det noe?
Det er gratis for medlemmer av Den norske kirke å gifte seg i kirken der man bor. For andre kirker kan det være kostnader.
Skjemaer
Inngåelse av ekteskap er en offentlig handling og må godkjennes av myndighetene. Søknad kan gjøres elektronisk eller på papir. På skatteetaten.no finner du «Veien til ekteskapet – steg for steg».
Vigselssamtale
Hensikten med vigselssamtalen er for presten å bli litt bedre kjent med brudeparet, snakke litt om veien til ekteskapet, og veien videre. I vigselssamtalen drøftes også den praktiske gjennomføringen av vielsen. Ofte foregår vigselsamtalen i kirken, men dersom dette ikke er tilfelle for dere, er dere hjerltig velkommen innom kirken i kirkens åpningstider for å gjøre dere kjent i rommet. Oppdaterte åpningstider finner dere i kalenderen.
Deltagelse under vielsen og ønsker om musikk
Det er anledning til at bryllupsgjester og andre kan delta med musikalske innslag, tekstlesning, andre passende kulturelle innslag eller lignende. Dette avklares med prest og organist.
Vi ønsker ikke avspilling av forhåndsinnspilt musikk. Ta kontakt med våre musikere for å avklare muligheten for akkompangering av solister.
Øving for solist og våre musikere avtales med musikker/ organist. Det gis ikke mulighet for øvelser utenom dette, men kirken er booket til deres vielse 30 minutter før vielsen starter. Sjekk også nettsiden vår for kirkens åpningstider dersom dere ønsker å komme innom for å gjøre dere kjent i rommet. Oppdaterte åpningstider finner dere i kalenderen.
Sangark
Dere er selv ansvarlige for å få trykket sangark. Salmebøker i kirken kan også brukes.
Pynting av kirken
Kirken har alltid levende lys og friske blomster på alteret, utover dette kan dere ordne pynt selv. All pynt må enkelt kunne tas med ut når dere forlater kirken. Vår opplevelse er at både St. Petri kirke og Domkirken er flotte og store bygg som ikke trenger ekstra pynt.
Det er ikke tillatt med levende lys (utenom de som står på alteret), konfetti/ roseblader ol. Såpebobler er tillatt på utsiden av kirken.
Vielse i Domkirken
Brudeparet velger selv om de ønsker å ha vielsen oppe i koret (fremre del av kirkerommet med plass til ca 60 stk), eller i skipet (hovedrommet i kirken).
Koret: Dersom brudeparet velger vielse i koret, hvor det er ca 60 stoler, og det kommer flere enn 60 gjester, så blir noen av gjestene sittende nede i skipet. Dersom pianoet skal benyttes vil dette også bli stående nede i skipet.
Det fremskutte alteret vil bli stående på sin faste plass uavhengig av hvor paret ønsker vielsen, så bruden må gå rundt det alteret for å komme opp i koret dersom vielsen skal være der.
Ved vielse i koret brukes alterringen til knefall.
Skipet: Dersom brudeparet velger vielse i skipet, så settes det frem et knefall oppe på podiet foran det fremskutte alteret, og det settes stoler til brudepar med forlovere på gulvet i skipet.

Du kan lese mer om bryllup i den norske kirke på kirken.no/bryllup